De fleste virksomheder når på et tidspunkt dertil, at de skal bruge en eller flere sælgere. 

Her melder sig nogle udfordringer i den forbindelse. Hvordan beregner jeg den rigtige løn til sælgeren?
Skal man give en fast løn, eller skal det være ren provision, eller noget midt i mellem.
Kig med her, så får du en metode til hvordan du kan udregne det selv.

Hvad er den rigtige løn?
Du kan starte med at se det fra den anden side:

Hvilken løn skal sælgeren have, for at sælgeren er tilfreds?
De fleste sælgere bliver målt på deres omsætning, og derfor er det vigtig, at man skaber en af de berømte win-win situationer.

Virksomhedens sælger vil næsten altid være den mest udsatte person. Sælgerens arbejde er direkte målbart på ordrer og omsætning. Det er derfor  også vigtigt, at man sætte realistiske mål og udarbejder budgetter der kan overholdes. Samtidig skal man lave en aftale der hænger sammen for begge parter.

 

Øknonomi og Udregning af dækningsbidrag (DB). 

Først kan vi starte med at se på hvilket mål der skal til, før at sælgeren er tilfreds.  Lad os tage udgangspunkt i et eksempel hvor sælgeren skal have mellem 25.000 og 50.000 per måned i løn – her menes der bruttoløn og eventuelle andre omkostninger, som feriepenge og forsikringer med mere. Det beløb som sælgeren reelt koster din virksomhed. Det anbefales at du får en revisor til at hjælpe med den eksakte beregning for omkostningerne.  

Lad os antage, at du tjener 30% af salgsprisen på dit produkt. Så 100 kroner giver dig 30 kr i dækningsbidrag. Alle beregningerne er når momsen er fratrukket – husk endelig det!.
Har du så en omsætning på 200.000,- per måned, så vil du have et dækningsbidrag på 60.000,- Deler du dem med sælgeren, så denne får 30.000,- og du får 30.000,-. Men er det nok. Husk sælgerens 30.000,- skal være inklusive alle omkostninger. En tommelfingerregel er at du skal gange bruttolønnen med 1.35 for at have alle omkostningerne med. Så 30.000 giver sælgeren en løn på ca. 22.200,- kroner brutto. 

Du kan altid lave andre beregninger ud fra de vilkår du har i din virksomhed. 

I princippet kan du give sælgeren hvilken som helst løn, hvis du får den indtjening du vil have. Det er helt op til dig.

Arbejdsdage – Salg per dag
For at vurderer om en given løn, kan du kigge på antallet af arbejdsdage i en måned og antager at der er 20 dage i gennemsnit.  Så skal din sælger omsætte for 10.000 per arbejdsdag. Husk at tage højde for at der er ferie og syge dage. Så i gennemsnit arbejdes der 210 dage per år, baseret på 25 feriedage og 5 sygedage.  Det giver 17,5 dag per måned. 210 dage divideret med 12 måneder. Det giver en daglig omsætning på 11.428,57 per dag. 

Du skal så vurderer om dette er realistisk at sælge for. Kan du selv sælge for dette per dag. 

Obs. du kan også bruge denne beregning, hvis du skal se om du kan leve af f.eks. en webshop, hvor du så selv er sælgeren. 🙂